Súťaž o najvtipnejšiu fotku zo sveta zvierat

Súťaž o najvtipnejšiu fotku zo sveta zvierat

Súťaž Comedy Wildlife Photography Awards 2023 odhalila snímky a videá z najužšieho tohtoročného výberu. „Všetky sú zábavné a určite vyvolajú smiech a úžas nad nádhernou divočinou, s ktorou zdieľame tento svet,“ hovoria organizátori.

Tieto obrázky boli vybraté z tisícov príspevkov, ktoré do tejto populárnej súťaže zaslali profesionálni aj amatérski fotografi z celého sveta.

Comedy Wildlife Photography Awards, ktorá organizuje tiež súťaž fotografií domácich miláčikov Comedy Pet Photography Awards, založili v roku 2015 profesionálni fotografi Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam.

Chceli vytvoriť súťaž zameranú na ľahšiu a vtipnejšiu stránku fotografie divokej zveri, ako spôsob propagácie ochrany voľne žijúcich živočíchov.

Každý rok súťaž podporuje nejakú ochranársku organizáciu a tento rok zvolila Whitley Fund for Nature (WFN) – britskú charitatívnu organizáciu, ktorá poskytla 20 miliónov libier viac ako 200 ochrancom prírody v 80 krajinách. Tento rok oslavuje svoje 30. výročie.

Comedy Wildlife Photography Awards tiež ponúka verejnosti možnosť hlasovať za svoju obľúbenú vtipnú fotografiu a zapojiť sa do bezplatného žrebovania o 500 libier, ktoré ponúka sponzor súťaže, spoločnosť Affinity Photo.

Víťazi budú vyhlásení 23. novembra, pričom najlepšia fotografia získa týždenné safari dobrodružstvo s AlexWalker’s Serian v prírodnej rezervácii Masai Mara v Keni, ako aj jedinečnú ručne vyrobenú trofej z tanzánskej Art Garage.

Hravé medvede

Foto: Thomas Vijayan, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Aljašský národný park Katmai je rajom pre fotografov. Vyskytujú sa tu totiž v hojnom množstve medvede grizly. Treba ich len správne zvečniť.

Táto fotka vystihuje dokonalý obraz lásky a priateľstva medzi medveďmi hľadiacimi si do očí. „Aby som mohol zachytiť túto fotografiu, ľahol som si na vodu a zostal som tam dlho čakať na ten správny okamih,“ vraví autor fotografie, Thomas Viajayan.

Aj múdre sovy majú svoje dni

Foto: John Blumenkamp, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Táto veľká sivá sova strávila väčšinu popoludnia v americkom národnom parku Grand Teton, majestátne pózovala a vyzerala múdro, povedal John Blumenkamp.

Po elegantnom strečingu sa však zrazu zhrbila a pôsobila, akoby sa pýtala: „Skončil sa už konečne pondelok?“

Čiernobieli priatelia

Foto: Dario Podesta, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Tri tučniaky kráľovské sa vynárajú z vody na Falklandských ostrovoch a vyzerajú, akoby sa držali za ruky – teda vlastne krídla.

Ryba s nohami

Foto: Danielle Goonan, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Danielle Goonan sa po získaní potápačského certifikátu vydala na Seychely. A práve tam sa jej podarilo zachytiť túto rybu s nohami.

Kung-fu vták

Foto: Allen Holmes, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Táto teritoriálna šabliarka vyzerá, akoby jej húska štíhla išla ukradnúť obľúbené miesto na pláži a nasadila na ňu kung-fu hmaty.

Líška má „veget“

Foto: Dakota Vaccaro, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Dakota Vaccaro pracovala hlboko vo Virgínskych lesoch a pod verandu vedľajšej opustenej chaty sa nasťahovala rodina sivých líšok.

„Jedného dňa, keď si precvičovali svoje lovecké schopnosti na kúskoch machu a konárov, jedna z líštičiek sa vrhla na malý kus dreva a začala sa s ním gúľať,“ spomína. „Unavená po love ležala na bruchu a stále držala drevo v ústach. Vyzeralo to, akoby nemala drevo, ale cigaru.“

Zvedavá alka

Foto: Brian Matthews, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Alka bielobradá pozoruje medúzy pri ostrovoch Farne vo Veľkej Británii. Pripomína psíka Snoopyho.

Kuriózne kone

Foto: Danny Sullivan, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Tieto dva divé mustangy predvádzajú svoje atletické schopnosti pri vzájomnom boji v McCullagh Peaks vo Wyomingu, pričom pôsobia, akoby tancovali tango.

Draw me like one of your French girls

Foto: Delphine Casimir, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Táto fotografia vznikla v opičom lese pri meste Ubud na Bali. Opice sú tam kráľmi. Niekedy predvádzajú šou, inokedy na vás vylezú alebo vám ukradnú keksík.

Živá snehová guľa

Foto: Jacques Poulard, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

V nórskom Spitzbergu sa prechádza tetrov, ktorý sa premenil na snehovú guľu.

Pohodová vážka

Foto: Jakub Wozny, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Vážka si užíva východ slnka na prasličke obklopenej rosou.

Klokan gitarista

Foto: Jason Moore, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Jason Moore išiel okolo skupiny klokanov v austrálskom Perthe, ktoré sa kŕmili na poli plnom žltých kvetov. Zastavil sa, aby spravil nejaké fotografie, a zachytil tohto hráča na imaginárnej gitare.

Tanečník z kabaretu alebo strážca severu?

Foto: Khurram Khan, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Na ostrovoch Barter na Aljaške zaujalo mláďa ľadového medveďa toto poleno. Zrazu sa s ním postavilo a vyzeralo takmer ako tanečník kabaretu.

Ranné noviny

Foto: Matti Rauvala, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Makak z indonézskeho ostrova Sulawesi číta prekvapujúce novinky v liste, ktorý našiel.

Čo si to povedal?

Foto: Mark Schocken, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Podľa Marka Schockena opustila mama sova nakrátko hniezdo na palme, aby si oddýchla od týchto hyperaktívnych mláďat. Mláďatá sa zatiaľ hrali, no na tejto fotke to vyzerá, akoby boli uprostred hádky. Sníka bola zachytená na západe Floridy.

Lietajúci leopard

Foto: Paul Goldstein, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Leopardia samička v prírodnej rezervácii Masai Mara v Keni pôsobí, akoby sa pokúšala vzlietnuť. V skutočnosti však dáva najavo svoj hnev pred tromi mladými gepardmi, ktorí ju obťažujú.

Policajný makak

Foto: Pratick Mondal, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

„Bol som v džungli (v meste Bharatpur v Indii), keď z džungle vyšiel makak a začal sa škrabať v podpazuší, pričom držal ruku vystretú,“ povedal Pratick Mondal. „V tom momente sa vzadu objavil jeleň.“ Pôsobí to teda, akoby ho makak upozorňoval na obchádzku a kázal mu odbočiť.

Rodinný album

Foto: Zoe Ashdown, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Vtáčia rodinka pózuje na fotku do rodinného albumu.

Nešikovná volavka

Foto: Vittorio Ricci, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Volavka pruhovaná sa pripravovala na úspešnú rybačku v juhoafrickej súkromnej rezervácii Zimanga, no jej úsiliu nastal náhly koniec, keď nečakane spadla do vody.

Skutočne šťastná korytnačka

Foto: Tzahi Finkelstein, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Močiarna korytnačka je prekvapená a usmieva sa, keď jej vážka pristala na nose v izraelskom údolí Jezreel.

Úsmev, prosím!

Foto: Vince Maiden, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Táto snežná sova pristála pred domom Vincea Maidena v Creemore v Kanade, keď pozeral film. Chytil fotoaparát, aby zachytil tento moment usmievajúcej sa sovy.

Pristihnutý pri obede

Foto: Alex Pansier, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Táto fotografia je súčasťou okúzľujúcej zbierky fotografií zachytávajúcich kvarteto nezbedných sysľov vo Viedni, ktorí vystrájajú rôzne kúsky popri ochutnávaní pestrého sortimentu kvetov.

Od prekvapených výrazov vinníkov prichytených pri čine až po odhodlaných a teritoriálnych „ohryzkávačov“. Tieto momenty ponúkajú nádherný pohľad do hravého a niekedy aj súťaživého sveta týchto chlpatých milovníkov kvetov.

Tancujúce klokany

Foto: Wayne Sorensen, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Dva klokany sa k sebe opatrne približujú, aby si užili zábavu na pláži. Snímka je súčasťou portfólia zhotoveného v Cape Hillsborough v Austrálii.

Všetky samostatné fotografie, videá a portfóliá nájdete tu.

Článok vyšiel na Forbes.com. Autorkou je prispievateľka Cecilia Rodriguez.

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk