Lanová dráha Geravy

Lanová dráha Geravy

     Legenda je späť! Hovorím o jedinej jednosedačkovej lanovky na Slovenku, Lanová dráha, funguje po 12 rokoch a vy sa s ňou môžete vyviesť na planinu Geravy.  

     Mnohí si vydýchli a mali prečo. Rekonštrukcia tejto atrakcie v južnej časti Slovenského raja sa začala konať v roku 2018. Realizovala ju Česká spoločnosť Michálek, s.r.o. a od začiatku išlo o projekt rekonštrukcie, ktorý sa mal, čo najviac priblížiť pôvodnej jedosedačkovej lanovke, ktorá bola pozastavená v roku 2011. Veľkou mierou k jej spusteniu prispel KSK a prednosta Rastislav Trnka, ktorý 7.8.2023 slávnostne prestrihol pásku vo vrchnej časti v prevádzkovej stanice. Následne absolvoval jednu z úplne prvých jázd. Košicky samosprávny kraj na rekonštrukciu vyčlenil viac, ako 460 tisíc eur. Obec Dedinky taktiež vynaložila všetky svoje možnosti na spustenie lanovky. Vzhľadom na infláciu, sa projekt výrazne predražil, voči pôvodným plánom, no obci sa podarilo predať budovu, už bývalého obecného úradu a vlastnou iniciatívou dokázali vyzbierať chýbajúcu čiastku, ktorá poslúžila najme na rekonštrukciu jednosedačiek.  

       „Nebudem klamať, spustenie lanovky bolo náročné a stálo nás nesmierne veľa energie. Jednalo sa o rekonštrukcie retro lanovky, ktorá bola postavená v 70.r, čo so sebou prináša množstvo administratívnych úkonov. Fakt, že lanovka dlhé roky nebola funkčná sa odrazilo aj na jej technickom stave“ Pospomínala si Lenka Vargová, Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus. Krajská organizácia cestovného ruchu vidí v tomto projekte, len plus a možnosť, ktorá môže oživiť túto oblasť Slovenského raja, kde si miestni veľmi dobré pamätajú časy, keď tu boli preplnené stanové tábory a turistické autobusy sa tu striedali v pravidelných turnusoch. Teraz sa však píše nový príbeh a nik nečaká veľa, tá radosť, že sa to po takom dlhom čakaní podarilo je na pravom mieste.    

 

V neposlednom rade chcem spomenúť, že lanovka spĺňa všetky záťažové i bezpečnostné podmienky a tak strach, alebo obavy vôbec nie sú na mieste. Iba ak, by Vás obmedzoval strach z výšok. Osoby mladšie, ako 15. rokov, ktoré majú viac ako 1,25 m sa môžu prepravovať, len s fixáciou bezpečnostných prostriedkov.

Lanová dráha v číslach

7. dní v týždni bude lanovka premávať v čase 9:00 – 17:00 (posledná denná jazda z ľubovoľnej stanice, čas nástupu je stanovený na 16:20. h )

808 m.n.m dolná stanica – Dedinky     

1020 m.n.m horná stanica Geravy

01.05. – 31.10. letné prevádzkové obdobie

1970 Prvé spustenie lanovky, po dvojročnej výstavbe.

1970 - 2011 Ročne ju využilo 15000 turistov

1988,7 m celková dĺžka trate

133 kusov sedačiek

100 kg maximálna nosnosť sedačky na jednu osobu

2,2m/s – maximálna dopravná rýchlosť

 max 290 prepravených osôb za hodinu 

1986,1987 -1998  prebiehala rekonštrukcia zabezpečovací systém, i oboch nástupných/ výstupných staníc.

20112023 lanovka bola pozastavená pre potrebnú rekonštrukciu a nevyhotovujúce bezpečnostné štandardy.    

Toto bolo trocha zaujímavosti a teraz si pozrieme ceny, keďže lanová dráha je spoplatnená.

Pozor!! Na lanovke nie je dovolená preprava s bicyklom, no na vrchole planiny je možne zapožičať si dvojkolesového tátoša. Pre viac informácii kliknite na   https://www.alexski.sk/

 

Cestujúci

↑ ↓
Obojsmerný lístok


Jednosmerný lístok

Dospelý

15 €

10 €

Deti do 15 rokov nad 125 cm

10 €

7 €

Seniori od 63 rokov

10 €

7 €

Obyvateľ obce Dedinky s OP

Zľava 50%

Zľava 50%

 

     Všetkým prajem príjemný adrenalínový zážitok, užite si pohľad na krasy prírody z vtáčej perspektívy, pre viac fotografii z tejto lokality kliknite na www.pozrifoto.sk Páčil sa Vám tento článok? Budeme radi, ak nás podporíte zdieľaním medzi Vašimi priateľmi. Typ na ubytovanie - https://www.apartmanymlynky.sk/


Zdroj : https://web.vucke.sk

  

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk