Cyklistika po Slovensku

Cyklistika po Slovensku

     Dnes sme trocha zmenili stratégiu, trekingovú obuv a turistické paličky sme vymenili za dvojkolesového tátoša. Prinášame Vám tie najkrajšie cyklotrasy na Slovensku, pôjdeme od tých jednoduchších až po tie najnáročnejšie.

1. Belianská cyklotrasa:

     Neviem ako na Vás, ale na mňa už samotný názov pôsobil pútavým dojmom. Ide o asfaltový chodník priamo pod štítmi hôr, nachádza sa medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou. Vraj sa po nej dá zájsť až za naše hranice, konkrétne do Poľska. Na tejto trase sa dá športovo vyžiť celý rok. V jarných a letných mesiacoch prostredníctvom cyklistiky a kolieskových korčúľ, no a v zime je zasa ideálna pre bežkárov.

     Ak budete mať šťastie na pekné počasie môžete sa počas občerstvenia usadiť pod prístrešok a vychutnať si pohľad na naše veľhory. Trasa je vhodná pre začínajúcich športovcov i rodiny s deťmi, pretože v celej jej dĺžke 9 km sa nenachádza žiadne veľké prevýšenie. Komu, by sa takýto výlet málil môže si odskočiť do Belianskej jaskyne. Pre deti je prístupné i detské ihrisko, možnosti, ako sa vyžiť je teda viacero a rozhodnutie je už iba na Vás. 

Trasa: Spišská Bela - Tatranská Kotlina

Dĺžka cyklistickej trasy: 9 km

Obťažnosť trasy: nízka náročnosť

 

2. Cyklotrasa Liptovská Mara

     Na severe ešte trochu zostaneme. Ide o dlhšiu, ale nenáročnú trasu okolo srdca Liptova, teda Liptovskej Mary. Táto trasa je taktiež zaradená medzi tie ľahšie a bez výrazného prevýšenia. Niekoľko kilometrov od priehrady stojí kostolík, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto oblasti. Deti, by mohol tešiť výlet do skanzenu Havránok, ide o dokonalé spojenie prírody a histórie. Prehliadka trvá odhadom asi 30 minút.

Trasa: Liptovský Mikuláš - Liptovský Trnovec - Bobrovník - Vlachy - Krmeš - Galovany – Liptovský Mikuláš

Dĺžka cyklistickej trasy: 37 km

Obťažnosť trasy: nízka náročnosť

 

 

 

3. Hnilecká dolina

     Dostávame sa do oblasti Slovenského raja, na trasu so stredne ťažkou náročnosťou. Počas 70 km, ktoré na Vás čakajú máte možnosť nahliadnuť do 11 okolitých menších dediniek a obci. I keď to najkrajšie je hneď na začiatku. Hovorím o prekrásnej prírode v okolí vodnej nádrže Palcmanskej Maši. Miesto plné pokoja, peknej prírody a veľkolepých výhľadov z viacerých perspektív. V Rakovci, časť susednej obce Mlynky na Vás čakajú historické banícke domčeky. Pri tradičných stavbách a remeslách ešte chvíľu zostaneme, totižto trasa vedie i cez obce Hnilec a Švedlár, ktorý sa pýši tradičným drevenicami. V malom mestečku Gelnica je možné navštíviť banícku štôlňu a preto je viac, ako ideálne si na túto turistiku vyhradiť, čo najviac času, možno i celý víkend. Veď nie je sa kam ponáhľať a tento rok máme jeseň naozaj peknú a teplú. Totižto v tomto pandémickom období je potrebné nahlásiť záujem o prehliadku aspoň 24 hodín vopred.

     Táto trasa ma jednoducho nevyčerpateľné možnosti možných zastávok a výletov až do samotného cieľa, teda do Ružinova. Jeho okolie, však taktiež má čo ponúknuť a je už, len na Vás čo si vyberiete.   

Trasa: Dedinky – Mlynky – Hnilec – Hnilčík – Nálepkovo – Švedlár – Mníšek nad Hnilcom – Helcmanovce – Prakovce – Gelnica – Jaklovce – Margecany

Dĺžka cyklistickej trasy : 70 km

Obťažnosť trasy : stredne ťažká náročnosť


Na záver tu pre Vás máme tip na ubytovanie: pre viac fotiek kliknite na :https://pozrifoto.sk/My sme dnes došli do svojho cieľa, no ak sa Vám táto ponuka máli nezúfajte pripravujeme ďalšiu časť na túto tému. Naopak, ak sa Vám článok páčil budeme radi ak ho podporíte zdieľaním.

Zdroj: https://www.idem.sk

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk