Cyklistika po Slovensku part II

Cyklistika po Slovensku part II

     Takáto dlhá a teplá jeseň ponúka množstvo času a možností, ako zrelaxovať v prírode. Dnes sme si pripravili pokračovanie cyklistickej sekcie pre všetkých, ktorí radi šľapu do pedálov a pri tom spoznávajú krásy prírody.

Vinohradnícky okruh

     Dnes sme sa vybrali na juhu Slovenska, zoberieme Vás do oblasti, ktorá sa cyklisticky a turisticky ešte, len prebúdza a vie o nej, len málokto. Cyklotrasy sa nachádzajú i v blízkosti viníc, ide o našu najmenšiu Vinohradnícku oblasť, z rozlohou 907 ha . Trasy sú rovinaté a plynulo priechodné, takže tento výlet po Tokaji je vhodný aj pre začiatočníkov, či rodiny z deťmi.

     V pravidelných jesenných termínoch sa v tejto oblasti konajú i bežecké  preteky pod názvom Beh Tokajskými vinicami, tento rok ich už nestihnete, no môžete si ich v prípade záujmu zapísať do diára. V minulosti sa v tejto oblasti konalo i cyklistické podujatie Tour de Tokaj, ktoré však výrazne ovplyvnila pandémia, tak ako mnoho iných podujatí na celom svete.

      My sme sa ale dnes vybrali na pokojný a rodinný výlet, lebo v tejto oblasti sa dá zažiť mnoho iného. Náš výlet začneme v Černochove, cez ktorý sa dostaneme k najväčšej miestnej atrakcii a tou je vyhliadková veža v Malej Tŕni, ktorá láka svojím výhľadom veľké množstvo turistov.  V jej okolí sa nachádza i detské ihrisko, čo je ideálne miesto pre rodiny s deťmi. 


 

     Pri spomínaní tejto vyhliadky treba vyzdvihnúť precíznu prácu architekta a cit s ktorým bolo dielo usadené do nedotknutej prírody.  Sfarbenie dreva dvanásť metrovej veže v tvare suda prirodzene zapadá do pokojného okolia prírody. Krásne sa týči medzi obcami  ČernochovMalá  Tŕňa. Po oddychu a prípadnom občerstvení môžete pokračovať na prehliadku miestnych historických pivníc, napríklad zo 16. storočia, kde na Vás čaká degustácia najlepších vín a pohostenie s omasteným chlebíkom a cibuľkou. Stačí sa vídať po asfaltovej ceste s minimálnym prevýšením, ktorá je označená cyklistickými značkami.

     Táto oblasť je známa aj historickými pamiatkami, mám na mysli renesančný kaštieľ F. Rákocziho II. Nájdete ho v obci Borša, toto je ideálna „pauza“ pre všetkých milovníkov dávnej histórie, pretože v ňom môžete stráviť i romantickú noc. V okolí sa nachádza i kostol z 13. storočia. Vedie k nemu päť kilometrová cyklotrasa po tranzitnej asfaltovej ceste, popri rieke Bodrog, na ktorej je možné absolvovať i plavbu loďou. 

     

     Ak budete mať šťastie, môžete sa povoziť na  Eko -turistickom vláčiku, ktorý je veľkým lákadlom pre našich najmenších, tak prečo im neurobiť veľkú radosť?  Vláčik jazdí, len počas dvoch mesiacov (september, október), od štvrtka do nedele a prevezie Vás po nasledujúcej trase.

- Černochov –Železničná a autobusová stanica – Veľká Tŕňa – Malá Tŕňa – Veľká Bara a späť.

     Jazda v turistickom vláčiku stojí okolo 5 eur na jednu osobu a deti do 18. rokov veku majú prepravu zdarma. Hlavnou úlohou turistického vláčika je podporiť turizmus na juhu Slovenska. Tento projekt je podporovaný organizáciou Košice región turizmus a  Košickým samosprávnym krajom.

     Práve sme Vám predstavili jednu z možnosti na celodenný rodinný výlet, trasa má síce dĺžku 22. kilometrov, no jej náročnosť je nízka, pretože ide o rovinatú oblasť. Na záver, by sme Vám chceli dať do pozornosti novú mobilnú aplikáciu,- Sprievodca Tokajom.  Je vhodná pre všetky mobilné zariadenia, či s podporov Androit, alebo App.Store. Stiahnuť si ju môžete i prostredníctvom nášho článku, na vyššie spomínanom linku. Na jednom mieste nájdete všetky užitočné informácie o ubytovaní, stravovaní, či ďalšie typy na atrakcie a cyklotrasy v okolí.

     Ak, by ste mali záujem o iné turistické trasy a výlety v Slovenskom raji, pokojne sa môžete inšpirovať na : https://pozrifoto.sk/ s možným ubytovaním. Mne ostáva, už Vám, len zaželať veľa šťastných kilometrov. 

Zdroj : https://www.mtbiker.sk/