5 + 1 tip: Ako predísť námraze na okne?

5 + 1 tip: Ako predísť námraze na okne?

S príchodom zimného obdobia pribúdajú vodičom nepríjemné starosti. Nočné mrazy dokážu spraviť na vašom aute poriadnu neplechu a vám znepríjemnia ráno v podobe škrabania skiel. Avšak námraze dokážete jednoducho predísť. Viete ako? Dozviete sa v tomto článku.

Poznáte to, chladné zimné ráno a vy smerujete k vášmu autu, ktoré je celé zasnežené a na oknách je námraza. Vám neostáva nič iné, len v tej zime vybrať škrabku, kartu, prípadne použiť vlastné ruky a snehu a námrazy sa z okien zbaviť.

Zabudnite už na škrabky. Existuje jednoduchší a rýchlejší spôsob, ako predísť týmto ranným nepríjemnostiam.

Bezpečnosť je prvoradá

Zákon o cestnej premávke káže vždy pred jazdou sneh či námrazu odstrániť. Nielen kvôli hrozbe pokuty zo strany príslušných orgánov, ktorá sa môže vyšplhař až do výšky 100€. Ale najmä kvôli vašej bezpečnosti!

Vozovky počas zimy nie sú vždy dostatočne upravené a častejšie dochádza k dopravným nehodám. Preto je dôležité očistiť všetky sklá od snehu a námrazy, aby ste mali dostatočný výhľad na vozovku.

S námrazou na skle sa dá jednoducho vysporiadať

Rannej námraze dokážete predísť viacerými spôsobmi. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime pár tipov, ako sa tomuto problému vyhnúť.  

1. Clona na čelné sklo

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako predísť tomu, aby ste ráno nemuseli škrabať sklá vášho auta, je zaobstarať si clonu na čelné sklo proti mrazu.

Clona vám ušetrí čas a bonusom je, že nejde o žiadnu finančne náročnú investíciu. Za pár eur ju môžete využívať počas celého roka, pretože dokáže ochrániť čelné sklo nielen pred mrazmi, ale aj slnečnými lúčmi.

Clonu jednoducho upevníte medzi predné dvere vášho auta. Nemusíte sa ani báť, že by vám ju mohol niekto vytiahnuť, prípadne odviať silný vietor, pretože je prakticky nemožné ju vytiahnuť.

2. Plachta

Vhodným spôsobom, ako dokážete predísť námraze, je používať plachtu. Ak si zaobstaráte dostatočne veľkú plachtu, ktorá dokáže zakryť celé vaše auto, bude to len plus pre vás. Jednoducho ju z auta zhodíte, vytrepete od snehu a môžete nasadnúť do auta.

3. Domáce roztoky (H3)

Námraze na okne dokážete predísť aj využitím prostriedkov, ktoré nájdete vo vašej domácnosti. Pred vytvorením námrazy pomáha, keď večer okná potriete roztokom octu. Tento roztok vytvoríte pomocou octu a vody, v pomere 3:1. Okná vám ochráni aj alkoholový roztok. Na ten vám postačí lieh a voda, v pomere 2:1. Dokonca, ak potriete sklá vášho auta cibuľou, námraza sa na nich nevytvorí.

4. Sprej na rozmrazovanie

Ak teda námraza na vašom aute už je, dobrým spôsobom ako ju odstrániť, je použiť sprej na rozmrazovanie. Tento sprej nastriekate na zamrazené časti vášho auta (očistené od snehu) a necháte pôsobiť.

Sprej dokáže námrazu rozpustiť behom pár sekúnd. Dokonca vás vie zbaviť aj hrubšieho ľadu. Po nastriekaní a rozpustení ľadu prípadné zvyšky vody alebo ľadu z vašich okien utriete a môžete vyraziť na cesty.

5: Pozor na stierače

Nemali by ste zabúdať ani na stierače, pretože ak zamrzne okno, zamrznú aj stierače. Nikdy sa ich nesnažte trhať nasilu alebo ich púšťať. Ideálnym spôsobom, akým ich dokážete ochrániť pred snehom či ľadom, je zaobstarať si chrániče stieračov na zimu.

Ďalšie tipy, čo by ste mali a nemali robiť pri odstraňovaní námrazy, si môžete prečítať v článku – Námraza na okne: Ako ju najrýchlejšie odstránite?

Bonusový tip: Námraza vo vnútri auta. Čo robiť?

Niekedy sa môže stať, že okrem vonkajšej námrazy na čelnom skle máte zamrznuté aj sklá zvnútra vášho auta. Príčinou je vysoká vlhkosť v aute.

Aby ste tomuto problému predišli, vždy si dostatočne otrepte topánky od snehu, aby ste ho do interiéru doniesli čo najmenej. Veľkým pomocníkom sú nepremokavé gumové rohože, ktoré celoročne chránia látkové časti interiéru pred blatom a snehom. Nazbieranú vodu z nich jednoducho vylejete.

Ďalším spôsobom ako sa problému vyhnete, je pred odchodom z auta vyrovnanie vnútornej teploty auta s vonkajšou. Po vypnutí motora stačí nachvíľku vyvetrať a máte zaručené, že na druhý deň okná zvnútra zamrznuté nebudú.

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk