Pomáham chrániť

Pomáham chrániť

 

     To je nápad, aký v Európe nemá obdobu. Stále je v našej krajine nízka dôveryhodnosť voči Policajnému zboru, no je šanca to trocha zmeniť vďaka mobilnej aplikácii „Pomáham chrániť.

     Táto aplikácia Vám umožní nahlásiť incident a pritom ostať v bezpečí. Jej úlohou je pomôcť obetiam a svedkom vybraných trestných činov nahlásiť ich, alebo si privolať pomoc i v situáciách, keď nie je možné telefonovať.

     Jej spustenie bolo avizované už v februári, no pre vypuknutie pandémie sa to muselo presunúť na neskorší termín. Prvá verzia tejto aplikácie je zatiaľ určená, iba pre Trenčiansky kraj, pre obete domáceho násilia. S cieľom otestovať a doladiť detaily ešte pred celoplošným spustením. Do budúcnosti, by však malo ísť o aplikáciu, ktorá bude ponúkať spojenie s operačným strediskom za pomoci jedného tlačidla a bude určená pre viaceré kritické momenty. Mobilná aplikácia bude obsahovať aj informácie o najbližšom policajnom oddelení a jeho agende, zoznám nezvestných a hľadaných osôb. Taktiež dopravné informácie a množstvo iných funkcií.

Používanie aplikácie 

     Stiahnutie a nainštalovanie je bezplatné. Pre používanie aplikácie je potrebné vyplniť formulár, ktorý v prípade potreby poskytne polícii všetky potrebné informácie k ich rýchlemu a efektívnemu zásahu. Nutnosťou je overenie identity cez SMS kód. Zadanie e- mailovej je potrebné pre prípad, že užívateľ zabudne svoje prihlasovacie údaje.

     Po registrácií sa znázorní domovská stránka a možnosť privolania pomoci. Následne sa jednoduchými krokmi odošlú operačnému stredisku detaily situácie. (Napr : či sa incident odohráva v interiéry, alebo v exteriéry, či je prítomná nejaká zbraň a podobne.) Je možné i dodanie krátkej textovej správy. V tom čase už vyslaná hliadka bude na ceste. Stane sa tak už po stlačení tlačidla „Privolať pomoc“

     Zeleno-čierny dizajn má tiež svoje opodstatnenie. Zelená farba symbolizuje Policajný zbor a tmavá(zväčša čierna farba) má pomôcť ochrániť obeť, alebo ohlasovateľa. Pretože nie je výrazná a nepúta pozornosť útočníka.

     Aplikáciu je možné si vyskúšať nanečisto, stačí v jej menu aktivovať skúšobný režim. Je teda vhodné sa s ňou zoznámiť postupne, bez stresu a privolania skutočnej pomoci. Ak ju bude užívateľ vopred dobre poznať zvládne krízovú situáciu lepšie.

Pomáham a chránim však nie je náhrada za známe trojčíslie 158. Pokiaľ to bude možné, vždy treba volať túto núdzovú linku. 

 

Zdroj: www.trencin.sk

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk