Typy na skialpinistické trasy

Typy na skialpinistické trasy

   Vzhľadom na aktuálne snehové podmienky sa naša krajina čoraz viac stáva ideálnou pre skituristiku a skialpinizmus. Postupne vám ukážeme vhodné trasy práve pre začiatočníkov, až po tých pokročilých a náročných zjazdárov. Nasledujúca trasa sa nachádza v Malých Karpatoch a je vhodná na zbieranie skialpinistických skúsenosti, v krásnej lesnej a zasneženej prírode.   

Pernek- Skalnatá – Čmeľok

     Táto trasa je známa miernym stúpaním z Perneka, až do sedla pod Javorinou. Vydať sa môžete po turistickej značke červenej farby, ktorá vás privedie k hrebeňu Skalnatá, kde sa v miestnej chate môžete občerstviť a načerpať nové sily.  Táto trasa je charakteristická množstvom našliapaných kilometrov, s minimálnym množstvom strmín. Ten, kto však ich naozaj chce okúsiť nájde si ich, aj na tomto celodennom výlete. No a ak si to vyšliapete, až hore odmenou vám bude krásny výhľad na okolitú a nedotknutú prírodu. Následne sa môžete vydať  na opačnú stranu hrebeňa. Hovorím o sedle pod Javorinou, ktoré vedie na Čmeľok, na ktorom sa nachádza vyhliadková veža. Tá je prístupná v každom ročnom období a ponuka pohľady na krásnu scenériu okolia.  

Trasa Pernek – Skalnatá – Čmeľok

Stúpanie 630. m

Klesanie 191. m

Dĺžka trasy 8.1.k m

Náročnosť trasy nízka

Časový odhad 2:40 h

     Našu druhú trasu na dnes začneme vo Veľkej Fatre. Táto oblasť je na skialpinizmus a obzvlášť pre nováčikov veľmi vhodná, pretože sa tu nachádza množstvo zjazdoviek, ktoré sú pre bezpečné začiatky najideálnejšou možnosťou.

     No mi sa teraz vyberieme na napravenú zjazdovku, Krížnu. Cesta nahor môže byť ideálnou previerkou na šliapaciu techniku, ktorá je tak dôležitá. Hore pri ideálnom, no často veternom počasí na vás čaká úchvatný výhľad na hrebeň Veľkej Fatry. Po šliapaní nasleduje známy a obľúbený zjazd smerom do Tureckej a to všetko v nespútanej prírode.

     Do pozornosti chceme dať, že zjazd obsahuje i zložitejšie a strmšie časti, no verím, že zvládnete správne odhadnúť svoje sily. Obzvlášť dôležité je, aby ste na takéto, ale i iné vystúpi nešli osamote. Bezpečnosť je na prvom mieste a k tomu vám pomôže i správne sledovanie značiek, hoci sa takmer nepretržite budete nachádzať na zjazdovke...      


Trasa  Križna – Turecká

Stúpanie 961.m

Klesanie 2.m

Dĺžka trasy 5,4 km

Náročnosť trasy nízka

Časový odhad 2:55 h

Ak sa vám článok páčil budeme radi, ak nás podporíte reakciou, či zdieľaním. Pre viac fotografii, nie len z tejto oblasti kliknite na  https://pozrifoto.sk/

Tip na ubytovanie v Slovenskom raji - https://www.apartmanymlynky.sk

Zdroj: https://www.planetslovakia.sk/

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk